Vestfold og Telemark hundesenter

Alle firebeintes kompetansesenter

Klinikk-Soleo AS

Hydroterapi hund

Svømming, for både syke og friske !!

Trening i vann har i årevis blitt brukt som en skånsom opptreningsform for mennesker, men også hunder nyter godt av vanntrening, eller hydroterapi som det også heter. I vann for hundene utfordres både styrke, balanse, kondisjon og koordinasjon. Hydroterapi er veldig gunstig som rehabiliteringsterapiform etter operasjoner der hunden må bevege seg, men i kontrollerte former. Motstanden i vann utligner tyngdekraften og tar bort 60 prosent av belastningen på leddene.

Trening i vann er rehabiliteringsmiddel nr. 1 og dekkes av mange typer forsikringer, men dette er veldig gunstig også for friske hunder. I Sverige, som ligger et stykke foran oss på dette området, brukes slik trening av de fleste som driver med hundesport og politihundene bruker dette som treningsform.

Fordeler med hydroterapi:

 • Smertelindrende

 • Motvirker stivhet og hevelser

 • Muskelbyggende

 • Gir lindring ved muskelspasmer

 • Gir økt bevegelighet i ledd

 • Gir forbedret  sirkulasjon

 • Bra for hjerte og lunger

 • Raskere rekonvalsasjonstid ved vevskader

 • Forbedret kondisjon

 • Raskere vektminskning

 • Gir økt grunnmuskulaturstyrke

 • Hydroterapi anses også å ha en naturlig anti-inflammatorisk egenskap ved å minske vevshevelser.

 • HD / artroser / spondylose

Mosjoner sikkert

Hydroterapi er en super mosjonsform siden de fleste av de muskler som brukes for att hunden skal kunne røre seg blir brukt. Dette uten å utsette hunden for de belastninger som den utsettes for gjennom å gå eksempelvis på hardt underlag. Hver gang den tar ett steg skjer ett støt som absorberes av skjelettet, sener og ledd. Disse støtene er nødvendige for att man skal kunne opprettholde sterke ben, derimot så kan støtene skade eller forsvake ett skadet ledd, når den innhenter seg fra en skade eller operasjon.

Gjennom hydroterapi kan man «trene» og forsterke muskler og ledd uten belastning. Vannet gir en økt motstand som gjør att musklene må arbeide hardere en hva de skulle gjøre på land, uten å utsette leddene for samme belastning.

Økt ROM (range of movement)

Ved alle typer av trening kreves en viss leddbevegelighet, muskelstyrke og muskelutholdenhet. Om hunden har ett bevegelsesbarriere kommer det  ofte på grunn av smerte, stivhet eller hevelser. Det varme vannet underletter når man forsøker å få ett bedre ROM av eksempelvis stive ledd eller muskler. Gjennom å  benytte seg av vannets flytekraft og varmen av vannet, jobbes det med bøyerne og strekking av hundens ledd og muskulatur.

Øket blodsirkulasjon

Det varme vannet gir en øket sirkulasjon av blod til musklene samtidig som det gir en øket tilgang av syre og næringsemne. Den økende sirkulasjonen hjelper også til å transportere bort slaggprodukter. Dette leder til muskelrelaksjon og minskning av smerte og stivhet. Gjennom en forbedret sirkulasjon kan man også minske hevelse av vevet og man får på sett og vis en raskere og forbedret helbredelse.

Styrketrening og bedre kondisjon

Når vi tenker på styrketrening tenker vi nesten per automatisk på gym. Kanskje ikke ett sted man kan ta sin hund til men det finns andre sett å trene styrke og muskeloppbygning på og det er gjennom hydroterapi. I de aller fleste tilfeller så får man øket muskelmasse i de store muskelgruppene pluss at man forbedrer den allmenne kondisjonen av hunden. På grund av vannmotstand som man benytter seg av bruker hunden 30 prosent mer syre enn om man gjør liknende trening på land. I vannet må hjertet arbeide hardere for att opprettholde kroppen med syre og næringsemne til musklene. Man skall tenke på att man skal trene i korte økter for hydroterapi er ekstremt anstrengende. Med jevne mellomrom skal hunden få hvile. Man må ikke glemme bort at ettersom hunden befinner seg i vannet utsettes hunden for ett hydrostatisk trykk, det innebærer att hvert åndedrag er anstrengende spesielt for de muskler som er involverte for selve pusteprosessen. På denne måten kan denne mosjonstypen gi hunden en mye bedre kondisjon.

Ettersom hydroterapi er så snilt mot kroppen er det en sikker og veldig effektiv form av mosjon, og de fleste hunder synes faktisk att det er morsomt.

Vanntrening er ypperlig  trening for hunden din. Det vil styrke muskulaturen, forbedre kondisjonen samtidig som det er lite belastende for hunden. Svømming passer for alle hunder og er nyttig i mange tilfeller.

Sneltvedtvegen 383

3719 Skien 

Hvem er vi ?

Marie Tobiassen

  

Klikk for å sende e-post

Tlf 0047 913 23 295

Nina Neergaard

 

Klikk for å sende e-post

Tlf 0047 

412 17 708

  


Ring Meg

Klikk her for å få oss til å ringe deg